20/06/2014

Osnovne informacije

U SI delu Srbije, u obodu Panonskog basena, nedaleko od ušća Peka u Dunav, nalazi se Srebrno jezero. Da bi se obalje ramskog rita osiguralo od podzemnih voda, 1971 godine, Dunavac koji je zaobilazio oko Ostrova preuređen je nasipom u gornjem toku kod sela Zatonja. Tako je formirano jezero. Tokom popodneva, kada sunce krene da zalazi, milioni iskrica kreiraju srebrni odsjaj, pa je po tome dobilo ime Srebrno jezero. Srebrno jezero daje mogućnosti bavljenja sportovima na vodi, a za ribolovce znači pravi mali raj.  Prisutne su sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik … Uživanja, šume i fina klima, čine da boravak na jezeru ostane upamćen. Ugodna klima i lenstvovanja u bagremovoj šumi čine boravak na jezeru izuzetno ugodnim.

Položaj Srebrnog jezera je izuzetan ukoliko želite da posetite istočnu Srbiju, jer tu se možete „ulogoriti“ a evo šta sve možete obići  u nedalekom okruženju: istražite Viminacijum i vidite kako su stari Rimljani egzistirali na ovim prostorima, obiđite arheološko nalazište Lepenski vir, prokrstarite Belocrkvanska jezera, slikajte se kod Ramske tvrđave, prošetajte ili biciklom provozajte se Velikim Gradištem, prođite Golubačku tvrđavu u delu gde je Dunav najširi, posetite Nacionalni park Đerdap i gradić Donji Milanovac, prođite manastir Vratna i ukačite se na Vratanjske kapije – izuzetno lepo mesto za slikanje!

Zbog naročite lepote, od starta je postalo omiljeno izletište i prestiž domaćeg turizma u ovom delu Srbije, pa je nazvano i „srpsko more“. Snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode neprestano niži od Dunava i obezbeđuje priliv sveže vode. Na svom potajnom putu voda se pročišćava kroz brojne peščane dine što omogućava da voda bude izuzetno čista i bistra.

Panorama iz vazduha

 

S obzirom na to da se Srebrno jezero nalazi samo 2km od Velikog Gradišta, upoznavanje možete da otpočnete obilaskom Velikog Gradišta i njegovih izuzetnosti: stare carine sa pristaništem, skulptura Vlastimira Pavlovića Carevca, crkva sv. Arhanđela Gavrila, Gimnazija, građevina sreskog načelstva, Muzeja i gradskog parka sa lukom. U blizini se nalazi srednjovekovni grad Golubac sa zanimljivim istorijatom i predanjima. Na putu od Gradišta do Golupca obiđite i Obilićevu zadužbinu – manastir Tumane. Ne izostavite da zalazak sunca i kraj dana vidite sa Ramske tvrđave odakle se pogled uz Dunav pruža do Avale.

Srebrno jezero je na granici sa Rumunijom, udaljeno je oko 35 km od Požarevca i 120 km od Beograda. Srebrno jezero je postalo voljeno mesto svih onih koji čeznu da svoj odmor provedu kvalitetno i u dopadljivom okruženju. Dunavski rukavac je 14 km dugačak i oko 300 m širok, sa dubinom od 8 do 9 m, adaptiran sa dve brane. Jezero je jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji, raj za kupače i alase.

Srebrno jezero je zbog svoje lepote i zbog svog položaja jedno od najposećenijih domaćih turističkih odredišta. Kada u poslepodnevnim satima sunce zađe za Karpate i hiljade srebrnih iskrica prekriju vodu, Srebrno jezero dobije srebrnu boju, otuda ovakav naziv.  Idealno je mesto za godišnji odmor, ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce ili one koji žele da uživaju u prirodi i šetnjama ovim krajevima. Srebrno jezero ima debele krive linije poput luka i nalazi se na 70mnv. Gomila peščanih dina koje čiste vodu jezera čine ovo jezero i njegovu zonu prirodnom retkošću, imućnu biljnim i životinjskim svetom.

Srebrno jezero se kao turistički centar ubrzano razvija. Opažen je potencijal ovog kraja i finansiranjem u gradnju vila, hotela, apartmana, sportskih terena, restorana priušten je razvitak turizma na Srebrnom jezeru te je sa razlogom dat naziv „srpsko more“. Veliki doprinos razvoju turizma dao je Silver lake resort. To je moderan turistički centar, sa imućnim i mnogovrsnim smeštajnim kapacitetima. U ponudi je veliki broj soba, apartmana, hotela, vila, različitih kategorizacija. Sportski tereni, klubovi, akva park, bazeni, restorani, kafići i promenade upotpuniće vaš odmor.

Srebrno jezero jedno je od najdopadljivijih jezera u Srbiji i jedno od najčuvenijih turističkih centara u Srbiji. Raspolaže izvanredno velikim potencijalima za smeštaj gostiju. Kapaciteti za boravak na Srebrnom jezeru su grupisani u različite grupe: hoteli, vile, apartmani, privatan smeštaj, prenoćišta. Na Srebrnom jezeru se posebna pažnja posvećuje i turističkim granama kao što su kongresni turizam i seoski turizam. Hladovina šume i prijatna klima, čine da boravak na jezeru ostane za pamćenje. Obično u njemu tokom letnje sezone boravi preko 5 000 ljudi dnevno. 2012. godine izgrađen je Nacionalni veslački centar. U blizini jezera, korzoa i postojećih ugostiteljskih objekata nalazi se Aqua park Silver lake, kompleks bazena površine 2500 m2, sa vodenim atrakcijama za odrasle i decu. Može da prihvati 1200 gostiju. Turistički brod Silver Star namenjen je plovidbi na Dunavu. Nudi se krstarenje do ušca Peka u Dunav, Ramske tvrdjave i Golubačke tvrđave. Pored Aqua cluba otvorena je i moderna diskoteka koja će zadovoljiti prohteve omladine željne dobrog provoda i zabave. Savršeno je bavljenje sportovima kao što su: veslanje, vožnja kajakom, kanuom, pedalinama… U blizini se nalazi teren za mini golf i četiri teniska terena.
Biciklistička staza, Eurovelo 6, na području Velikog Gradišta sledi put Ram-Zatonje-Veliko Gradište-Golubac.  Kod sela Ram, na rivi Dunava, u funkciji je skela za prevoženje vozila, biciklista i pešaka na drugu stranu Dunava, na teritoriju Vojvodine. Sve informacije turistima pruža info centar, koji radi svakog dana od 08:00 do 21:00.

  • Geografski položaj: Koordinate 44°45′19″N 21°25′37″E
  • Fizičke karakteristike: Površina 4 km², Najveća širina 0,3 km, Najveća dužina 14 km, Najveća dubina 8 m, Nadmorska visina 70 m
  • Vrsta jezera: veštačko jezero